Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Кривий Ріг отримав схвалення ЄБРР на фінансування для утеплення садків, шкіл і медичних установ міста

Створено: 2017-02-17 09:03:50Оновлено: 2017-02-17 09:05:45

Європейський Банк реконструкції і розвитку схвалив концепцію Проекту енергоефективності у бюджетній сфері Кривого Рогу. Кошти міжнародних партнерів підуть на утеплення 60-ти комунальних об'єктів, до них  входять школи, садки, медичні установи.

Проект передбачає отримання фінансування від ЄБРР – 6 мільйонів євро, інвестиційний грант від міжнародного фонду E5P – 2 мільйони євро і грант від Фонду Чистих Технологій – 2 мільйони євро. Таким чином, завдяки проведеній міською владою роботі, 4 млн. євро Кривий Ріг залучить на безпроцентній основі.

Перший заступник мера Євген Удод зазначив: «В умовах постійно зростаючих тарифів і цін на енергоносії, це вкрай актуальний проект для міста і всіх його мешканців. Модернізація котелень та утеплення будівель дозволить зменшити втрати й їх складову в тарифі. А головне – зробити теплопостачання міста більш ефективним. Якщо впровадити весь комплекс заходів, то, за оцінками експертів, втрати у ланцюжку «котельні-мережі-споживач» скоротяться мінімум в два рази - до 10-15%».

Раніше зі шведським фондом «Нефко» були підписані дві попередні угоди щодо залучення коштів на термомодернізацію в Кривому Розі. До них увійшов проект, важливий для жителів віддаленої частини Кривого Рогу - оновлення однієї з котелень в селищі «Залізничників» в Довгинцівському районі. Також, багатоповерхівки району будуть оснащені тепловими пунктами, які регулюють подачу тепла в житлові приміщення.

Співпраця Кривого Рогу з ЄБРР передбачає отримання двох сум. Друга, також - 10 мільйонів євро піде на закупівлю 50-ти сучасних тролейбусів. 

Євген Удод сказав: «Найближчим часом представники ЄБРР спрямують експертів, які досліджують транспортну систему міста. З урахуванням висновків експертів буде підготовлений підсумковий документ. І вже на підставі цього документа банк винесе остаточне рішення по фінансуванню».

«У системі міських перевезень найважливішим напрямком є муніципальний електротранспорт - як найбільш економний і екологічно чистий, що дуже важливо для промислового Кривого Рогу», - підкреслив Удод. 

Концепцію проекту модернізації криворізького міського транспорту представники банку розглянуть 21 лютого.

Довідково:
Міська влада задіяла всі ресурси, аби не тільки скоротити витрати комунальних підприємств (в 2016 році вдалося заощадити 65 млн. грн й спрямувати їх на додаткові ремонти та утеплення мереж), але й залучити міжнародних партнерів для модернізації котелень і тепломодернізацію комунальних об'єктів – шкіл, дитсадків, терцентрів і т. д.

З 2016 року в школах і дитячих садочках була розпочата робота по встановленню індивідуальних теплових пунктів для обліку, розподілу та регулювання подачі тепла. В рамках партнерства з німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ, підписаного першим заступником мера Євгеном Удодом, було встановлено чотири таких пункти в 110, 115, 117, 123 школах.

У 2016 році Кривий Ріг підписав Меморандум про співпрацю з Національним агентством з енергозбереження Польщі у сфері енергоефективності. Мова йде про проведення комплексної термомодернізації будинків - утеплення фасадів, підвальних приміщень, дахів, перекриттів, по ремонту або заміні систем опалення з використання теплоізоляційних технологій. До проекту ввійшли Криворізька гімназія № 95 та спеціалізована школа №4. Впровадження польського досвіду термомодернізації будівель дозволить на 50% знизити втрати тепла в криворізьких школах.


 

17 лютого 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради