Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

14, 15 листопада 2017 року в м. Кривому Розі відбулися заходи до Днів Енергії, приурочені до Міжнародного дня енергозбереження

Створено: 2017-11-16 11:41:03Оновлено: 2017-11-16 12:32:03

В рамках проведення Днів енергії, які приурочені до Міжнародного дня з енергозбереження за підтримки Асоціації “Енергоефективні міста України” та Проекту USAID “Муніципальна енергетична реформа в Україні” у місті тривають інформаційні заходи, мета яких – привернути увагу до раціонального використання ресурсів, залучити учнів до більш ефективного використання джерел енергії.

Під час проведення заходів були проведені інформдайджести щодо збереження та економного використання енергоресурсів, фото-виставки, відкриття пунктів збору використаних батарейок, конкурси малюнків, перегляд відеороликів з ощадливого використання ресурсів, велоквести, флешмоби. 

У Криворізькій загальноосвітній школі I-III ступенів №60 за участю заступника міського голови Полтавця А.А. та фахівців відділу з питань енергоменеджменту та впровадження енергозберігаючих технологій виконкому міської ради було проведено конференцію “Енергозбереження крок у майбутнє”. Під час проведення конференції були висвітлені важливі питання, такі як енергоефективний спосіб життя, використання альтернативних джерел енергії та біопалива, енергозбереження в наслідок використання ламп денного світла. Учениця 9-А класу Резніченко Кароліна виступила з доповіддю “Енергозберігаючі заходи – запорука добробуту”, у якій висвітила інформацію про проведення експертизи з енергозбереження у школі, по результатам якої було з’ясовано наскільки ефективно використовуються енергоресурси у закладі та які приміщення в школі є найбільш енерговитратними. Учнем 11-А класу Жукоцьким Владиславом було проведено презентацію-захист проекту “Енергозбереження в наслідок використання ламп денного світла”, метою якого було аналіз за показниками лічильника можливої економії електроенергії від використання ламп денного світла, розрахунок економії коштів згідно діючих тарифів на електроенергію. З цікавими та змістовними виступами та презентаціями виступили учні даної школи – Красенко Ада, Федорінова Олександра, Савченко Гліб.

Також на конференції було заслухано інформацію про результати впровадження у поточному році школою індивідуального теплового пункту (ІТП) в рамках проекту «Громадський бюджет», економія споживання теплової енергії за той же період в цьому році в порівнянні з минулим роком склала до 30%.

За результатами проведеної роботи присутнім і учасникам конференції учнями були надані наступні поради-рекомендації з енергозбереження:

«1. Вимикайте всі електроприлади, які не використовуються, та не залишайте їх у режимі очікування.

Вимикайте всі електричні прилади, які не використовуються, оскільки навіть у режимі очікування вони споживають енергію. Це допоможе зберегти приблизно 80 гривень на рік. Не залишайте заряджати мобільні телефони та ноутбуки на всю ніч.

2. Протріть електричні лампи від пилу. Витерта лампа світить на 10-15% яскравіше, ніж запилена.

3. Закривайте штори наприкінці дня, аби тепло не залишало приміщення.

4. Кип’ятіть лише стільки води, скільки вам потрібно та не забувайте чистити чайник від накипу.

5. Не забувайте про природнє освітлення. Використання сонячного світла – це один із найсуттєвіших резервів економії електроенергії. Використовуйте більше природного світла, коли це можливо.

6. Брудне скло може поглинати до 30% світла. Тримайте їх чистими.» 

В закладах “Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) комбінованого типу №280” та “Комунальний навчально-виховний заклад “Загальноосвітня школа-інтернат №9” було проведено тематичне завдання “Азбука Енергозберигайлика” та відповідно флешмоб “Вода – важливий енергоносій – збережемо її разом” тощо.

 У Криворізькому науково-технічному металургійному ліцеї №16 в рамках Днів Енергії проведено відкритий урок “Ні  – марнотратству! Так – економії енергії”, на якому було заслухано доповіді учнів та вчителів, проведена презентація на тему сучасних напрямків енергоозаощадження, стимулювання до енергоощадного способу життя. Учнями восьмого класу Назаром Голованем, Олександрою Кульбакою і Богданом Кибенко було підготовлено доповіді  на тему «Використання альтернативних джерел енергії», в якій висвітлено основні сучасні шляхи та переваги використання енергії сонця, води і вітру. По завершенню уроку було проведено анкетування, по результатам якого було визначено відмінний рівень обізнаності учнів у сфері енергоощадної поведінки

у побуті та повсякденному житті. 

По закінченню заходів закладам та найбільш активним учасникам – було вручено подарунки до Днів Енергії.

Подібні заходи, які спрямовані на те, щоб енергоефективність у свідомості людей стала не тільки сучасним трендом, але й одним зі шляхів економії коштів і ресурсів, відбулися й у інших навчальних закладах.  

  

16 листопада 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради