Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Олександр Вілкул презентував документальний фільм про історію розвитку Дніпропетровщини і Кривого Рогу «Маленька гаряча батьківщина», продюсером якого виступив

Створено: 2012-07-16 11:23:18Оновлено:

У Кривому Розі презентовано документальний фільм «Маленька гаряча батьківщина», присвячений історії розвитку Дніпропетровщини і Кривбасу. Фільм складається з п’яти серій, які розповідають про різні періоди становлення та розвитку Кривбасу, від часів Олександра Поля і до наших днів. Генеральний продюсер фільму – губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул, режисер – Олексій Зотіков, провідний історик, сценарист, автор багатьох історико-краєзнавчих телепроектів. Презентація пройшла в Криворізькому національному університеті. В ній взяли участь викладачі і студенти вузів міста, науково-технічна інтелігенція, представники громадських організацій.

«Для мене велика радість і висока честь напередодні святкування Дня працівників металургійної і гірничодобувної промисловості відкрити презентацію фільму, який присвячений історії Дніпропетровщини і Кривбасу. Руда і метал, що видобуваються багатьма поколіннями криворожан, прославили наш регіон. У цієї слави є велика історія, про яку розповідають 5 серій фільму «Маленька гаряча батьківщина». Зйомки фільму охоплюють понад 100 років. Вони об'єднують в єдине ціле і покоління жителів міста, і десятиліття, і навіть багато країн. В основі процвітання Криворізького басейну лежить особиста ініціатива двох людей – нашого земляка блискучого підприємця і благодійника Олександра Поля, ім'я якого має велике значення і для розвитку Дніпропетровщини, і для розвитку Криворіжжя, великого французького інженера і підприємця Полена Франсуа Толабо. Ці люди удвох створили диво під назвою Криворізький рудний басейн. Вони створили акціонерне товариство криворізьких залізних руд, на фундаменті якого Кривбас розвивається досі впродовж 130 років», - сказав генеральний продюсер фільму губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул.

Над фільмом про Кривбас творча група працювала близько року.

Режисер фільму - Олексій Зотіков, історик за фахом, розпочинав свій творчий шлях з роботи на кіностудії «Київнаукфільм», де був одним із творців відомого документального телесеріалу «Невідома Україна». Відтоді він зробив собі ім’я як автор багатьох висококласних історико-краєзнавчих телепроектів, що виходили на «УТ-1», «1+1», «Тет», «Інтер» та інших вітчизняних, а також зарубіжних телеканалах.

«Коли я запросив Олексія Зотікова до роботи над документальним фільмом, який присвячено історії Дніпропетровщини і Кривбасу, я попросив його зробити невідомі факти з історії нашого міста й регіону відомими. Тому що історія є важливою складовою нашого регіонального патріотизму, невичерпним джерелом нашої енергії», - сказав Олександр Вілкул.

Підсумок цієї роботи - це п’ять серій, які розповідають про різні періоди становлення та розвитку Дніпропетровщини і Кривбасу, від часів Олександра Поля і до наших днів. Фільм «Маленька гаряча батьківщина» вже тепер можна назвати явищем у краєзнавстві, у дослідженні історії Дніпропетровської області і Кривого Рогу.

«Історія про спільний проект Олександра Поля і Полена Франсуа Толабо лише одна грань тодішніх взаємовідносин України з представниками бізнесу й науки інших країн. Але було багато й інших сторінок. Зокрема, в історії Дніпропетровщини і Кривбасу досить масштабною була співпраця з Бельгією, про що розповідається у наступних серіях цього фільму. Два місяці тому я був у Брюсселі. Ми презентували потенціал Дніпропетровської області – те, що ми зараз маємо. Під час поїздки нас дуже тепло приймали в Брюсселі, тому що Україну, а саме Кривбас, і Бельгію об'єднує спільна історія. Науково-технічний поштовх розвитку нашому регіону дали багато в чому бельгійські фахівці гірничорудної справи. І там, в Бельгії, Кривбас досі називають «Нова Бельгія». Історичні зв'язки пронизують наші регіони. Симбіоз націй, технологій, симбіоз людських енергій створили Кривбас та всю Дніпропетровщину, якими зараз пишається Україна і яких поважає весь світ», - сказав Олександр Вілкул.

Криворожани подякували губернатору за створення унікального фільму.

«Відсьогодні наше місто, одне з небагатьох в Україні, яке має в своєму розпорядженні справжню документальну кіноепопею. Від імені жителів Кривбасу дякую Олександру Юрійовичу Вілкулу, авторам і знімальній групі цього чудового фільму. Переконаний, глядачі гідно оцінять проведену роботу зі створення цієї стрічки», - сказав перший заступник Криворізького міського голови Костянтин Павлов.

Як повідомлялося раніше, це вже третя багатосерійна документальна стрічка про історію Дніпропетровщини, яка була створена і побачила світ під генеральним продюсерством Олександра Вілкула. Раніше були зняті 10-ти серійна стрічка «Жива пам'ять регіону», яка розповідає про сто останніх років Катеринославщини та Дніпропетровщини, а також фільм «Гірке зернятко Перемоги» - про героїзм, який виявили жителі Дніпропетровщини в роки Великої Вітчизняної війни.

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради