Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

СТВОРЕННЯ ЗРУЧНОСТЕЙ ДЛЯ КРИВОРІЖЦІВ З ПАСПОРТОМ ГРОМАДЯНИНА УКРАЇНИ У ВИГЛЯДІ ID-КАРТКИ

Створено: 2018-04-16 15:55:47Оновлено: 2018-04-16 16:00:51

У місті Кривому Розі за станом на 01.01.2018 року підрозділами Державної міграційної служби України, ДП «Документ» та паспортними офісами ЦНАПу «Віза» виконкому Криворізької міської ради вже видано 23 499 паспортів громадянина України у вигляді ID-картки. Постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2015            № 302 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України», із змінами та доповненнями, встановлено, що виключно паспорти у вигляді ID-карток видаються:

- вперше, громадянам України, які досягли 14-річного віку (крім того, особам, які не досягли 18-річного віку - на чотири роки; а особам, які досягли 18-річного віку - на кожні 10 років);

- у разі втрати або викрадення паспорта.

Обмін паспорта здійснюється у разі:

     зміни інформації, внесеної до паспорта (крім додаткової змінної інформації);

      отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків (РНОКПП) або повідомлення про відмову від прийняття зазначеного номера (за бажанням);

      виявлення помилки в інформації, внесеній до паспорта;

      закінчення строку дії паспорта;

      непридатності паспорта для подальшого використання;

      досягнення 25- чи 45-річного віку особою, яка має паспорт зразка 1994 року (за бажанням).

Таким чином, щодня все більше мешканців Кривого Рогу одержують паспорти громадянина України у вигляді ID-карток.

Разом з цим, при зверненні до органів місцевого самоврядування, державних установ, інших підприємств, організацій, установ, які надають публічні послуги, у тому числі адміністративні, у мешканців вимагають посвідчення особи у вигляді паспорта. Проблеми виникають у тих з них, хто має паспорти у формі ID-карток, через неможливість зчитати внесену туди інформацію про громадян, бо служби, за оперативною інформацією, не забезпечені зчитувальними пристроями - рідерами. Це викликає невдоволення мешканців.

Ще у листопаді 2017 року, міський голова Ю.Г. Вілкул видав розпорядження від 09.11.2017 №252-р «Про впорядкування роботи зі звернення громадян у місті», яким було запропоновано керівникам підприємств, організацій, установ, розміщених у місті, придбати обладнання для одержання інформації про громадян у разі їх звернення з паспортом громадянина України з безконтактним електронним носієм (рідерів для зчитування інформації).

Враховуючи вищевикладене, та додаткове доручення міського голови від 02.04.2018, з метою захисту прав мешканців міста - споживачів публічних послуг запропоновано до 01.05.2018 керівникам підприємств - надавачів послуг населенню (водопостачання та водовідведення, газопостачання, електропостачання, вивіз сміття, надання житлово - комунальних послуг, ритуальні послуги, тощо) – визначитись з потребою у цьому обладнанні та вжити відповідних заходів по забезпеченню підлеглих; керівникам державних установ - опрацювати це питання з відповідними органами управління.

 

Ми чекаємо на Ваші пропозиції, зауваження, у тому числі щодо існуючих перешкод в отриманні послуг, пов’язаних із відсутністю пристроїв для зчитування інформації із ID-карток.

 

 

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза»:
Тел. 0-800-500-459 (безкоштовно),
e-mail: [email protected]

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради