Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

До уваги співвласників нерухомості: як визначити розмір частки?

Створено: 2018-04-16 15:46:30Оновлено: 2018-04-16 15:48:34

До уваги співвласників нерухомості: як визначити розмір частки?

                      

Найпопулярнішими реєстраційними послугами є реєстрація приватизованої квартири та земельної ділянки. Досить часто приватизація здійснюється не однією особою, а декількома співвласниками одночасно. Реєстрація права спільної власності має деякі особливості, у зв’язку з чим доводимо до мешканців міста наступну корисну інформацію.

Спільна власність – це власність декількох осіб на один об’єкт нерухомості.

Спільна власність може бути 2 видів:

1)  Спільна часткова – якщо визначені частки кожного із співвласників (наприклад, квартира належить трьом особам із зазначенням частки кожного – 1/3);

2)  Спільна сумісна – якщо частки кожного із співвласників не визначені (наприклад, квартира належить трьом особам із зазначенням частки – 1 на всіх).

 

Як правильно визначити свою частку у спільній власності?

Існує декілька випадків розподілу нерухомості між власниками:

Перший. Між співвласниками розподіляється не майно, а право власності. Майно при цьому залишається одним цілим.

Частка у праві власності обов’язково вказується у правоустановчому документі (свідоцтві про право власності, нотаріальному договорі, рішенні органу місцевого самоврядування тощо).

Найчастіше питання про визначення часток постає у випадку належності майна на праві спільної сумісної власності, коли один із співвласників бажає самостійно розпорядитись (подарувати, продати) належною йому часткою.

Однак і при спільній частковій власності співвласники можуть перерозподілити частки між собою.

Законодавством передбачено, що в такій ситуації учасники спільної власності вправі звернутись до нотаріуса та укласти договір про визначення розміру часток або про зміну розміру часток. Зазначені договори є невід'ємною частиною документа, що посвідчує право власності.

Якщо ж домовленості з даного питання не досягнуто, для визначення розміру частки можна звернутись до суду. В такому випадку правовстановлюючий документ повинен пред’являтись разом з рішенням суду із зазначенням розміру частки.

Другий. Якщо мова йде про поділ саме майна між співвласниками, а не права власності, то відповідно до чинного цивільного законодавства, об’єкт нерухомого майна ділиться в натурі або виділяється його частка, виключно за умови технічної можливості таких дій.

У результаті формуються два або більше нових об’єктів з різними адресами та технічними характеристиками. Після реєстрації кожен новостворений об’єкт матиме окремий реєстраційний номер в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Для реєстрації права власності на нерухомість, утворену в результаті поділу, необхідно звернутись до управління з питань  реєстрації виконкому Криворізької міської ради, Центру адміністративних послуг «Віза» чи його територіальних підрозділів, інших акредитованих суб’єктів та надати:

1)                паспорт або інший документ, що посвідчує особу (пред’являється);

2)                квитанцію про сплату адміністративного збору;

3)                документ, що посвідчує право власності на об’єкт нерухомого майна до його поділу або об’єднання (крім випадків, коли право власності на такий об’єкт вже зареєстровано в Державному реєстрі прав);

4)                декларацію про введення об’єкта в експлуатацію (крім випадків, коли об’єкт нерухомого майна створюється шляхом поділу або об’єднання без проведення будівельних робіт, що відповідно до законодавства потребують отримання дозволу на їх проведення) – зазначений документ отримується державним реєстратором самостійно за допомогою програмних засобів Державного реєстру прав шляхом здійснення пошуку за його номером;

5)                технічний паспорт на новостворений об’єкт;

6)                рішення про присвоєння адреси.

Якщо право спільної власності на новостворені об’єкти зберігається, співвласникам необхідно додатково подати:

1)                письмову згоду всіх співвласників на проведення поділу майна, що перебуває у спільній власності;

2)                письмову заяву або договір співвласників про розподіл часток у спільній власності на таке майно –  у разі коли в результаті поділу майна, що перебуває у спільній власності, змінюється розмір часток у такому праві спільної власності.

При цьому право спільної власності на нерухоме майно, що створюється шляхом поділу, не припиняється.

Якщо право спільної власності на новостворені об’єкти припиняється для одного або усіх співвласників, співвласникам необхідно додатково подати:

1)                договір про поділ спільного майна, договір про виділ у натурі частки із спільного майна або відповідне рішення суду;

2)                письмова заява або договір співвласників про розподіл часток у спільній власності на таке майно – у разі коли в результаті виділу в натурі частки майна, що перебуває у спільній власності, у співвласників, які не здійснювали виділ в натурі частки, змінюється розмір часток у праві спільної власності.

В такому випадку право спільної власності для учасників, які зробили поділ або виділ, припиняється. А за власниками, які не приймали участь у поділі/виділі, залишаються рівні частки у праві власності на майно, що залишилось після поділу.

 

Ми працюємо для Вас!
Наші контакти:

 • Управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради: м. Кривий Ріг, вул. Героїв АТО, буд. 30; тел. 92-03-34, 92-03-22, 74-29-49;    e-mail: [email protected].

 • Центр адміністративних послуг «Віза»: м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1; «ГАРЯЧА ЛІНІЯ»- 0-800-500-459; e-mail: [email protected].

 

16 квітня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради