Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Дніпропетровська облпрокуратура знову відкрила вже розслідувані та закриті з огляду на відсутність складу злочину кримінальні справи за подіями десятирічної давності проти першого заступника мера Кривого Рогу Є.Удода та вимагає 9 млн грн застави

Створено: 2021-12-15 12:52:24Оновлено: 2021-12-15 12:58:01

Обласною прокуратурою за командою офісу Президента (як було заявлено першим заступником керівника облпрокуратури В.Прихожановим) відновлено старі кримінальні справи 2017 року проти першого заступника мера м. Кривий Ріг Удода Є. Г., які раніше були закриті за відсутністю складу злочину після проходження всіх процесуальних дій, опитувань, допитів та державних експертиз. Справу поновлено 10.12.21 та 15.12.21 вже вручено повідомлення про «підозру».

Наразі, ці матеріали оформлені у нове кримінальне провадження із двох епізодів.

У 2015-2020 роках на міську владу Кривого Рогу та народних депутатів того часу від Кривого Рогу Вілкула О.Ю., Павлова К.Ю., Гальченко А.В., Колєснікова Д.В., та Шпенова Д.Ю.,  здійснювався найсерйозніший системний тиск із боку тодішньої влади. Мета – замінити обраного криворіжцями мера та міськраду й змусити народних депутатів голосувати у парламенті проти своєї совісті, за вказівкою влади.

«Усі ми пам'ятаємо і силові захоплення міськвиконкому, і повторні незаконні вибори мера Кривого Рогу у 2016 році, коли з тріском програв С. Семенченко та понад 500 перевірок, які закінчилися нічим.

Одним із епізодів цього політичного конфлікту було затримання заступника начальника управління містобудування та архітектури В. Нетяженка. У в'язниці на Нетяженка  чинився тиск як з боку силовиків так і з боку бандитів, яких пустили до нього в камеру і він підписав абсурдні свідчення. Начебто  Євген Удод, який жодного разу в житті з ним навіть не розмовляв віч-на-віч, а лише у рамках спільних нарад, погрожував «застосувати до нього пістолет». Наодинці, без свідків. І доказів немає як  і бути не могло, тому що не було самого факту», - сказав адвокат Дмитро Манелюк.

Як зазначив адвокат, пізніше стало відомо, що силовики вигадали цей епізод і змусили Нетяженка підписати свідчення, погрожуючи бандитами та шантажуючи двома дітьми-інвалідами, щоб підвести Удода не під економічну, а під кримінальну статтю, яка не передбачає заставу. При цьому, всі розуміли і зараз розуміють, що справа розсиплеться в суді, але метою було посадити Євгена в камеру, а там застосовувати різноманітні  засоби впливу.

«Справа абсурдна,  звичайно,  що вона розсипалася і була закрита, але тепер відкрита знову. Дуже сподіваємося, що ті, хто давав команду її відновити, хоча б її читав.

Другий епізод стосується 2011 року та пов'язаний із рішеннями Дніпропетровської обласної ради, прийнятими депутатами на сесії. Нагадуємо, що Удод Є.Г. на той час був головою облради. Рішення облради №160-8/VI від 12.08.2011 року стосувалося прийому об'єктів нерухомого майна (безхазяйні електромережі) на баланс комунального підприємства «Електромережа-Південне». У зв'язку з тим, що це майно у 2013 році КП «Електромережі-Південне» (без будь-якої участі облради) було продано за 9,7 мільйона гривень (сума збитку на думку прокурорів 357 723 грн) ПАТ ДТЕК «Дніпрообленерго», прокуратура вбачає у рішенні облради «злочинний намір». При цьому, ні рішення сесії, ні питання, пов'язані з продажем, не були  до сьогоднішнього дня ні опротестовані прокуратурою, ні оскаржені в суді»,- підкреслив Д.Манелюк.

Як підкреслив Євген Удод: «Я упевнений у своїй правоті, ховатися не збираюся, хотів би якнайшвидшого розгляду та передачі справи до суду. Або її повторного закриття. Політика – жорстка штука, інколи ж дуже брудна».

 

15 грудня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради