Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

У Кривому Розі вийшов на лінію тестовий зразок гібридного тролейбуса з дизель-генератором (фото)

Створено: 2016-07-15 14:57:32Оновлено: 2016-07-15 15:01:48


У Кривому Розі не тільки зберігається найнижча в Україні вартість проїзду в міськелектротранспорті, але і відкриваються нові маршрути та запускається новий вид транспорту.

Запуск тролейбуса здійснено в рамках програми мера Юрія Вілкула з розвитку комунального пасажирського транспорту. Нею передбачено забезпечення густонаселеного мікрорайону Східний сучасним електротранспортом. Проїзд у ньому буде в три рази дешевше, ніж у маршрутках. У зв'язку з тим, що мікрорайон пересічений високовольтними электролиниями, за вимогами техніки безпеки в ньому неможливо будувати контактну лінію для електротранспорту. Тому, за ініціативою мера було прийнято неординарне технічне, і в той же час економне рішення: розробити і реалізувати проект «Міський тролейбус з автономним ходом». Після проведених технічних випробувань 15 червня криворізьке «ноу-хау» - тролейбус-автобус вийшов на маршрут.

Міський голова Юрій Вілкул сказав: «У Кривому Розі вийшов на лінію тестовий зразок гібридного тролейбуса з дизель-генератором. Тепер у жителів мікрорайону Східний є можливість вибору, якого раніше не було: їхати маршруткою або тролейбусом. Розуміючи нинішнє економічне становище в країні, ми зберегли найдешевший в Україні проїзд у міськелектротранспорті – півтори гривні. Це стосується і нового маршруту»

Під час створення тролейбуса-автобуса  криворіжці залучали до роботи київських та харківських фахівців. Тролейбус оснащений дизель-генератором. Це дозволяє йому продовжувати рух на тих ділянках дороги, де немає контактної мережі. До того ж, такий тролейбус, на відміну від традиційного, здатний об'їжджати перешкоди, місця пошкодження мережі, може функціонувати навіть в умовах їх обриву чи обмерзання.

Як зазначив заступник мера Олександр Катриченко: «Силами власного комунального підприємства ми довели роботу до логічного завершення – створення інноваційного виду електротранспорту. Тролейбус пройшов усі випробування. Приємно, що ми перші в Україні отримали сертифікати, які підтверджують можливість роботи нашого гібридного тролейбуса на міських маршрутах і здійснення пасажирських перевезень».

Тролейбус вийшов на маршрут №24 «мкр.Східний-3 – Автовокзал – пл. Горького». Він курсуватиме через мкр.Східний-1,2,3. Надалі протяжність маршруту буде збільшена. Всього у 2016 році планується зробити ще 4 таких тролейбуса.

«Такий тролейбус – це наша мрія і дякую, що вона здійснилася. Ми тепер маємо можливість їздити зручно, в комфортабельних умовах, в такому гарному салоні, за належними нам пільгами і чекаємо продовження маршруту, звичайно!», - ділиться враженням Тетяна Дроздова мешканка мікрорайону Східний, пенсіонерка.

В рамках виконання програми мера щодо розвитку міського електротранспорту в цьому році вже капітально відремонтовані і працюють на маршрутах 7 тролейбусів. До кінця року парк електротранспорту міста поповнять ще 20 оновлених тролейбусів і 5 трамваїв. За останні п'ять років у Кривому Розі відкрили 7 нових тролейбусних і трамвайних маршрутів, капітально відремонтували 19 тролейбусів та 11 трамваїв.







 

15 липня 2016

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради