Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Ми розуміємо наскільки важливо нам бути разом і робити все, щоб в Україні швидше настав мир, - ветеран-афганець

Створено: 2018-02-15 16:09:23Оновлено: 2018-02-15 16:12:10

У Кривому Розі пройшли урочисті заходи, присвячені 29-й річниці виведення військ з Афганістану. Вшанувати пам'ять земляків, які загинули в афганській війні, городяни прийшли до пам'ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам у Довгинцівському районі. У мітингу взяли участь ветерани війни в Афганістані, рідні загиблих хлопців, мер Юрій Вілкул, народні депутати України Костянтин Павлов і Андрій Гальченко.

Щорічно, 15 лютого, сотні криворіжців приходять у парк Ювілейний до пам'ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам, щоб покласти квіти, вклонитися мужності земляків, які загинули, виконуючи свій військовий обов'язок.

Понад три тисячі криворізьких хлопців брали участь в бойових діях в Афганістані, додому не повернулося п'ятдесят три бійця. Імена загиблих хлопців висічені на меморіальних плитах біля пам'ятника воїнам-інтернаціоналістам. У 2013 році за підтримки народного депутата Олександра Вілкула поруч був споруджений Храм на честь ікони Божої Матері «Стягнення загиблих».

Звертаючись до земляків, мер Юрій Вілкул підкреслив: «У такі знакові для нас дні ми особливо гостро відчуваємо цінність миру. Приходить розуміння, що таке справжня доброта, людське тепло, участь і підтримка. Сьогодні ми вшановуємо всіх воїнів-інтернаціоналістів, які чесно захищали Батьківщину і гідно виконали свій військовий обов'язок. У нашому місті завжди було і залишається незмінним особливе ставлення до воїнів, ветеранів. Ми прийняли нову, розширену програму соціального захисту городян. Були збільшені розміри виплат афганцям і членам їх сімей, учасникам бойових дій».

Йдеться про виплату щомісячної матеріальної допомоги батькам та дітям загиблих воїнів, ветеранам Афганістану - інвалідам 1 групи, щорічно до річниці виведення військ з Афганістану місто виплачує грошову допомогу сім'ям загиблих, інвалідам 1 групи. Крім того, вперше передбачена матеріальна допомога учасникам бойових дій в Афганістані, воїнам АТО в розмірі п'яти тисяч гривень.

Після церемонії покладання і хвилини мовчання, учасники мітингу пішли до польових кухонь, які допомогли організувати народні депутати Андрій Гальченко та Костянтин Павлов. Сім'ї загиблих запросили на обід, на якому вони вшанували пам'ять тих, хто не повернулися з Афганістану.

Народний депутат Костянтин Павлов наголосив: «Вшановуючи пам'ять загиблих у боях, ми повинні зробити все, щоб українські матері більше не отримували похоронок на своїх синів. Ми зобов'язані згуртуватися і проявити мудрість, взаєморозуміння, знайти компроміс в досягненні головної мети, - щоб над рідною Україною знову було мирне небо».

Афганець Сергій Ворона сказав: «З товаришами ми пройшли важкі випробування, втрачали друзів, вчилися долати труднощі і перемагати. Ми розуміємо наскільки важливо зараз нам бути разом, бути патріотами країни і рідного міста, робити все, щоб в Україні швидше настав мир».

Довідково:

У всіх районах Кривого Рогу встановлені пам'ятні меморіали на честь воїнів-інтернаціоналістів. За підтримки криворіжців-народних депутатів у місті було відкрито два пам'ятні знаки в Тернівському і Інгулецькому районах, а в Покровському зведено пам'ятник на честь воїнів-афганців.


 

15 лютого 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради