Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

На сферу освіти Кривого Рогу держава виділила лише 33 відсотки від потреби галузі, рятувати школи від закриття буде місто

Створено: 2017-12-14 11:45:07Оновлено: 2017-12-14 11:59:30

Щоб зберегти сферу освіти Кривого Рогу, в проекті міського бюджету-2018 планується виділити на неї більше 2 млрд. грн. Гроші будуть спрямовані, в тому числі, на виплату зарплат педагогічним працівникам і техперсоналу, на харчування дітей 1-4 класів і всіх пільгових категорій (діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, інваліди, малозабезпечені та діти учасників АТО), на оплату комунальних платежів. Все це абсолютно не передбачено в держбюджеті, тому гроші будуть зніматися з інших статей міського бюджету - ремонту доріг, дворів і т.д.

Виділення коштів з державного бюджету на освіту з кожним роком зменшується. За останні два роки обсяг держфінансування знизився з 45% до 30%.

«Держава вже другий рік поспіль не виділяє кошти на гаряче харчування школярів початкових класів. Однак Кривий Ріг - одне з небагатьох міст України, в якому за рахунок міського бюджету збережено харчування учнів молодших класів. За завданням мера Юрія Вілкула в бюджеті-2018 передбачено виділення понад 100 млн. грн. на харчування дітей. Міський голова сказав - яка б не була складна ситуація в країні, наші діти повинні бути здоровими і отримувати необхідні умови для навчання», - сказала під час засідання криворізького виконкому начальник управління освіти Тетяна Кріпак.

«Те, що недодає держава, місто, як би не було важко, компенсує і бере на себе. Якщо в 2017 році з держбюджету зарплата шкільним педагогам недофінансована на 70 млн. грн., то виходячи з держбюджету-2018, ця сума ще збільшується і становить майже 94 млн. грн. Щоб не допустити скорочення вчителів і закриття шкіл, захистити людей, необхідно продовжувати виплачувати заробітну плату педагогам і техперсоналу з місцевого бюджету. І ми це будемо робити»,-підкреслив мер Юрій Вілкул.

Крім того, державою не врахована доплата на викладання предметів, які вчителі гімназій, ліцеїв і спецшкіл ведуть, розділяючи класи на групи. «Міська влада не може допустити погіршення навчально-виховного процесу, тому це буде фінансуватися з міського бюджету», - підкреслила Тетяна Кріпак.

Також, не дивлячись на рекомендації профільного міністерства про переведення позашкільної освіти на платну основу, в Кривому Розі за дорученням мера заняття в гуртках і секціях залишаться для дітей безкоштовними.

На засіданні міськвиконкому пропозиції щодо фінансування сфери освіти на 2018 рік були підтримані і будуть винесені на затвердження депутатів міськради 20 грудня.


 

14 грудня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради