Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Особливості реєстрації місця проживання малолітніх дітей у Кривому Розі

Створено: 2017-09-14 16:30:38Оновлено: 2017-09-14 16:33:44

Рішенням Криворізької міської ради від 31.03.2016 року повноваження з реєстрації місця проживання громадян делеговано виконкомам районних у місті рад. Це дуже зручно для криворіжців. Зауважимо, що в інших містах області такі повноваження наявні лише у міськвиконкомів.

Часто мешканці міста цікавляться питанням, що необхідно для прописки дитини, у зв’язку з чим доводимо до відома криворіжців наступну корисну інформацію.

Прописка та виписка дитини віком до 14 років здійснюється її батьками або іншими законними представниками (наприклад, опікунами).

Для реєстрації необхідно подати:

  • заяву;
  • паспорти батьків;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • квитанцію про сплату адміністративного збору.

Якщо батьки дитини зареєстровані за різними адресами, дитина реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків, яка надається у присутності особи, яка приймає заяву. Також можна надати нотаріально засвідчену письмову згоду другого з батьків.

Така вимога не поширюється на випадки, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування.

Крім того, трапляються ситуації, коли отримати згоду другого з батьків проблематично. В такому випадку не варто панікувати.

Сімейним законодавством передбачено, що батьки, які ухиляються від виконання свої сімейних обов’язків, можуть бути позбавлені батьківських прав. Для цього необхідно звернутись до суду та отримати відповідне судове рішення. Так, особа перестає бути законним представником та її згода на прописку дитини не буде вимагатись.

Звертаємо увагу, місце проживання новонародженої дитини необхідно зареєструвати протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження.

Для того щоб полегшити процедуру прописки новонародженої дитини та дати час батькам провести більше часу зі своїм малям, а не в чергах під кабінетами, запроваджено пілотний проект надання зазначеної послуги одним пакетом за «життєвою ситуацією «Народження дитини».

Для цього батькам необхідно звернутись до Центру адміністративних послуг «Віза» або до його територіальних підрозділів. Адміністратор Центру самостійно оформить всі документи новонародженого.

Так, за результатами одного звернення заявник отримує весь пакет документів, який включає:

  • свідоцтво про народження дитини;
  • прописку новонародженої дитини;
  • допомогу при народженні дитини;
  • реєстрацію дитини за допомогою електронної черги для прийняття до дошкільного навчального закладу;
  • для багатодітних сімей – посвідчення  батьків та дитини з багатодітної сім’ї та призначення пільг з  оплати житлово-комунальних послуг.

Ми працюємо для Вас!


 

14 вересня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради