Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Мер Юрій Вілкул на зустрічі із земляками - студентами в Любліні: «Завжди відкритий для ваших пропозицій та спільної роботи»

Створено: 2017-04-14 14:40:54Оновлено: 2017-04-18 10:25:13

У польському місті Люблін навчаються у вищих навчальних закладах 68 студентів з Кривого Рогу. Юрій Вілкул - перший мер в Україні, який провів зустріч зі студентською молоддю за кордоном. На зустріч прийшли майже всі криворіжці, які навчаються у вищих навчальних закладах Любліна. Понад дві години в неформальній обстановці діти ставили меру різні хвилюючі їх питання.

В першу чергу, студенти ставили питання, пов'язані з можливістю отримати роботу. Вони стосувалися підтримки старт-апів і бізнес-проектів, що реалізуються молодими людьми, перспектив економічного розвитку Кривого Рогу та перспектив для молодих фахівців в рідному місті.

Юрій Вілкул сказав: «У країні криза. Але сьогодні в Кривому Розі, одному з небагатьох міст України, збережені і працюють всі великі промислові підприємства. Працює і програма підтримки підприємців. У нашому місті їх кількість, на відміну від інших міст, збільшується. Ми створюємо всі умови для підтримки креативної молоді. Наприклад, ми створюємо науковий центр, де молоді люди будуть презентувати свої інноваційні бізнес-проекти. За домовленістю з владою Любліна, ми допоможемо в тому, щоб кращі з них стали учасниками бізнес-інкубаторів та технопарків Польщі. Але умовою нашої з вами спільної роботи стане реєстрація нового бізнесу в Кривому Розі».

Мер зазначив, що поставив завдання - залучати до написання проектів з розвитку міста студентів і вчених. «У нас є Стратегія розвитку Кривого Рогу до 2025 року. У ній прописані конкретні цілі і завдання, а також визначено основні напрямки, які необхідно розвивати в місті. Це такі сфери, як IT-технології, освіта, екологія, транспорт, будівництво, енергоефективність, туризм. Щороку буде проходити конкурс, будуть вибиратися кращі проекти по кожному напрямку. Надалі вони будуть впроваджені в життя. Завжди відкритий для ваших пропозицій і спільної роботи», - зазначив він.

Молодих людей також хвилює транспортне сполучення між Україною та Польщею. Вартість квитків на існуючі авіарейси «б'ють по кишені», а автобусне сполучення дуже тривале і незручне, через розбиті в Україні дороги, та й нічне проходження кордону затягується на кілька годин.

Мер сказав: «Ми підписали угоду про співпрацю з президентом Любліна Кшиштофом Жуком. На порядку денному відкриття авіарейсу Кривий Ріг - Люблін. Я доручив фахівцям опрацювати це питання».

На зустрічі були присутні і представники люблінського муніципалітету. Після спілкування з мером Кривого Рогу вони запропонували криворізьким студентам пройти практику в мерії польського міста в якості волонтерів. В рамках проведення щорічних Форумів європейського партнерства, криворізькі студенти зможуть працювати з делегацією України.

«Ми пишаємося своїми талановитими земляками, які навчаються сьогодні в Європі. Ви - юні «посли» нашого міста. Ми будемо продовжувати робити все, щоб в майбутньому ваш потенціал приніс користь Кривому Рогу. Ми зробимо все, щоб після отримання освіти у вас було бажання повернутися в рідне місто», - сказав Юрій Вілкул.

Студентка люблінського університету суспільно-природничих наук ім. Вінцента Поля, криворожанка Віола Маковей сказала: «Звичайно ми завжди на зв'язку з рідними, знаємо, як зараз багато робиться в рідному Кривому Розі. Але ось так зустрітися з мером і запросто поговорити - це звичайно здорово!»

Довідково: У ході робочого візиту до Польщі мер Кривого Рогу Юрій Вілкул та Президент міста Любліна Кшиштоф Жук підписали протокол про перспективні напрями співробітництва. Кривий Ріг буде співпрацювати зі своїм польським партнером у декількох напрямках. В першу чергу, мова йде про створення умов для підтримки «старт-апів» і комерційних проектів молоді, реалізація яких в Кривому Розі дозволить створити нові робочі місця. На думку експертів, саме реалізація потенціалу молоді в нових сферах діяльності дозволить знизити труднощі із отриманням першого робочого місця, які особливо загострилися через системну кризу в економіці країни.

14 квітня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради