Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Ми підтримуємо і продовжимо підтримувати малий і середній бізнес, - мер Юрій Вілкул

Створено: 2017-07-13 09:12:56Оновлено: 2017-07-13 12:16:31

У 2018 році ставки земельного податку і орендна плата на землю для малого і середнього бізнесу в Кривому Розі залишиться на колишньому рівні. Таке рішення було прийняте більшістю депутатов12 липня на позачерговій сесії Криворізької міськради.

Мер Юрій Вілкул сказав: «Ми розуміємо наскільки зараз, в непростій економічній ситуації, складно виживати малому і середньому бізнесу. З огляду на це, а також те, що від підприємництва в дохідну частину міського бюджету надходить близько 40% податків, ми залишили для них ставки земельного податку і орендну плату за землю без змін - на рівні діючих».

Разом з тим, для великого бізнесу, великих містоутворюючих підприємств: гірничо-металургійного комплексу і банковских закладів розмір платежів на землю з 1 січня 2018 року буде збільшений в середньому від 0,05% до 0,7%. «Це додатковий ресурс для міста, який буде спрямований, з огляду на брак державного фінансування, на соціальну підтримку жителів - ветеранів, учасників АТО, інвалідів; розвиток освіти, медицини, природоохоронні заходи», -підкресли в. о. начальника управління із земельних питань Олександр Бризецький.

Зокрема, для гірничодобувних підприємств розмір орендної плати зросте на 0,1%; для коксохімічного і металургійного виробництва на 1, 01%; для банків - на 0,2-0,3%.

«Але, підкреслю, навіть після цього незначного підвищення, від якого повинна виграти громада міста, ставки для криворізьких меткомбінатів все-одно будуть значно нижчі, ніж для інших підприємств цієї галузі в Україні», - сказав депутат міськради Артем Коломоєць.

Наприклад, для ПАО «АрселорМіттал Кривий Ріг», який є самим великим забруднювачем в Україні, середня вартість податку на землю складала всього 3,2 грн. за м2.Тоді як у Дніпрі завод імені Петровського платить 11,8 грн. в якості податку на землю з розрахунку на один квадратний метр.

Довідково:

Експерти відзначають, що крім того, в Кривому Розі збережена стабільна робота всіх великих промислових підприємств, міська влада всіляко сприяє розвитку малого і середнього бізнесу. В зокрема - знижений податковий прес на підприємців Кривого Рогу. Наприклад, ставки єдиного податку в місті для підприємців 1-й і 2-ї груп знижені відповідно до 8-17% при максимально встановлених законодавством 10-20%. Як преференція для інвалідів, які здійснюють діяльність самостійно і підприємців, які оформили трудові відносини з 10 працівниками, передбачена 50% пільга від ставки єдиного податку. А з податку на нерухомість при максимальній ставці встановленої законодавством 1,5% мінімальної заробітної плати, в місті знижені ставки від 0,09% до 1,01%.

З ініціативи мера розроблена і система компенсації ставок за кредитами для підприємців. При організації від 1 до 6 робочих місць підприємці при отриманні кредиту отримують компенсацію за ставками в сумі 4750 грн. за кожне робоче місце. Наприклад, підприємець організовує два нових робочих місця, бере кредит на 100 тисяч гривень і отримує на компенсацію відсоткової ставки за кредитом 9,5 тисяч гривень.

 
 

13 липня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради