Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Лікувальні заклади міста забезпечені необхідним запасом медикаментів, марлевих респіраторів, миючих та дезінфікуючих засобів для роботи в разі виникнення епідемії грипу

Створено: 2010-11-12 06:53:58Оновлено:

Ситуація по захворюваності населення міста на гострі респіраторні вірусні інфекції та стан профілактичної роботи знаходиться на постійному контролі міського голови Ю.Вілкула.

У місті планується до 1 грудня охопити щепленням проти грипу 14 400 осіб, які належать до групи ризику: це особи з хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної систем, хворі на цукровий діабет, вагітні, діти інтернатних закладів, дитячих будинків, вихователі та педагоги, медичні працівники та інші працівники сфери обслуговування.

Станом на 10.11.2010р. в місті вакцинована 7 301 особа, що складає 50,7% від числа підлягаючих. На 67,8% щеплені діти інтернатних закладів (1419 осіб), 58,7% - медичні працівники (1756 із 3000 підлягаючих), група медичного ризику – 50,9%.

Планом медичних заходів щодо захисту населення від грипу та інших ГРВІ на 2010-2012 роки передбачено розгортання ліжкового фонду (400 ліжок) для хворих на грип в лікувальних закладах міста: 160 ліжок для вагітних (КЗ «Міська лікарня № 7» та КЗ «Міська клінічна лікарня № 2»), 80 ліжок для дорослих (міські лікарні №№ 1, 11, 17) та 160 ліжок для дітей (ОКЗ «Криворізька інфекційна лікарня №1», КЗ «Міська клінічна лікарня № 8», КЗ «Міська лікарня № 11»).

Додатково:
У місті проводиться щоденний моніторинг захворюваності населення гострими респіраторними вірусними інфекціями та проведення щеплень проти грипу. На даний час епідситуація з захворюваності населення міста на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції розцінюється як неепідемічна.

За останні два тижні захворюваність знизилась в порівнянні з попереднім тижнем в 1,5 рази як серед дорослих так і серед дитячого населення. Кількість захворівших за тиждень становить: 3753 особи та 3162 особи проти 5028 за попередній тиждень. Рівень захворюваності не перевищує, навіть не досягає епідемічного порогу – 6621 випадок.

На даний період захворюваність виражена за рахунок дитячого населення, питома вага яких складає 70 %, дорослі – до 30 %, і ще раз свідчить про те, що має місце сезонна захворюваність гострими респіраторними інфекціями, так як початок епідемії обумовлює високий рівень захворюваності дорослих.

Серед школярів, які являються індикаторною групою в період епідемії, захворюваність знижена майже в 2 рази. Це пов’язано з тим, що діти знаходились на канікулах і менш контактували між собою та з сприятливо теплою погодою, яка дає можливість для виконання заходів направлених на профілактику грипу, а саме проведення вакцинації.

В Україні зареєстровані та дозволені до застосування наступні сучасні вакцини для профілактики грипу:
- ВАКСІГРИП – інактивована спліт-вакцина, виробництва Франція;
- ФЛЮАРИКС – інактивована спліт-вакцина, виробництва Німеччина;
- ІНФЛУВАК – інактивований поверхневий антиген, виробництва Нідерланди; -
 ГРИПОЛ нео і ГРИПОЛ плюс - інактивовані тривалентні вакцини виробництва Росія до складу яких входить поліоксідоній (імуномодулятор). До складу усіх вакцин залучені штами вірусів грипу, які циркулювали в минулому році:
- А / California ( H1N1) – пандемічний вірус грипу;
- A / Perth ( H3N2) - 2009;
- B / Brisbane – 2008 - 2009.

Придбати протигрипозну вакцину у місті можливо через аптечну мережу КП «Фармація», медичного центру «Джерело», БМДЦ та приватних аптек. Щеплення проводяться в щеплювальних кабінетах лікувально-профілактичних закладів (38 кабінетів) з дотриманням санітарних вимог.
© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради