Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Що треба знати при поданні документів на реєстрацію прав на нерухоме майно через представника?

Створено: 2017-09-12 08:50:14Оновлено: 2017-09-12 08:51:10

Деякі мешканці міста із різних причин звертаються до Центру «Віза» з питання подання заяви про реєстрацію речових прав на нерухоме майно через представника (уповноважену особу). Тому, вважаємо за необхідне звернути увагу на основні моменти, які слід враховувати.

При поданні документів уповноваженою особою адміністратор Центру перевіряє обсяг повноважень такої особи на підставі документа, що підтверджує її повноваження діяти від імені іншої особи. Це може бути належним чином оформлена довіреність, доручення тощо.

Довіреність від імені юридичної особи видається її керівником чи іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами.

Окремо слід звернути увагу на представництво інтересів неповнолітніх.

Батьки (усиновлювачі) є законними представниками неповнолітніх дітей. На підтвердження своїх повноважень діяти від імені дитини, батьки надають під час прийому заяви свідоцтво про народження.

Опікун є законним представником малолітньої особи та фізичної особи, визнаної недієздатною. Документом, що посвідчує право опікуна діяти від імені підопічного, є відповідне рішення органу місцевого самоврядування.

В умовах проведення на Сході України антитерористичної операції та з метою забезпечення прав та законних інтересів учасників АТО звертаємо увагу, що довіреність військовослужбовця або іншої особи, яка перебуває на лікуванні у госпіталі, санаторії та іншому військово-лікувальному закладі, може бути посвідчена начальником цього закладу, його заступником з медичної частини, старшим або черговим лікарем.

Довіреність військовослужбовця, що перебуває  в пунктах дислокації військової частини, чи на території, де немає нотаріуса чи органу, що вчиняє нотаріальні дії, а також довіреність члена сім'ї військовослужбовця може бути посвідчена командиром (начальником) цих частини, з'єднання, установи або закладу.

Окремо зауважимо, що якщо у населеному пункті немає нотаріусів, то довіреність особи, яка проживає в такому населеному пункті може бути посвідчена уповноваженою на це посадовою особою сільської чи селищної ради,  крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном.

Ще одним випадком необхідності представництва інтересів є перебування особи в установі виконання покарань чи слідчому ізоляторі. В такому випадку довіреність може бути посвідчена начальником установи виконання покарань чи слідчого ізолятора.

У будь-яких інших випадках довіреність на право представляти інтереси фізичної особи з питань, що стосуються державної реєстрації прав на нерухомість, має бути посвідчена нотаріально.

Звертаємо увагу  мешканців міста на критерії обрання представника. Рекомендуємо доручати юридично значимі дії з нерухомістю чесній та порядній особі, задля уникнення шахрайства та незаконного позбавлення майна.

Ми працюємо для Вас!
Наша якість - Ваша довіра!

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза»:
т
ел. 0-800-500-459 (безкоштовно)
e-mail: [email protected]


 

 

 

12 вересня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради