Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Міський голова Юрій Вілкул: у Кривому Розі в 2017 році вдвічі збільшено фінансування міських програм з утеплення шкіл, дитячих садків, лікарень та будинків

Створено: 2017-01-11 17:15:51Оновлено: 2017-01-11 17:16:49

У Кривому Розі працюють чотири міські програми з утеплення та тепломодернізації: «Теплий дім», програми по ремонту житлових будинків, ремонту гуртожитків, а також програма підтримки ОСББ (об'єднання співвласників багатоповерхових будинків). Всі вони отримали збільшення фінансування для того, щоб у 2017 році можна було виконати максимальну кількість робіт. Така задача була поставлена міським головою.

Перший заступник мера Євген Удод сказав: «Урядові експерименти в тарифній політиці поставили людей фактично на межі виживання, стали непідйомним вантажем для криворізьких сімей. У цій ситуації місто просто зобов'язане підставити плече жителям. Особливо – соціально незахищеним категоріям. Безумовно, місцеве самоврядування не може впливати на формування тарифів. Але, допомогти людям зменшити витрати на тепло, утеплювати будівлі, міняти вікна на енергозберігаючі - ми можемо і робимо для цього все можливе».

Для того, щоб вирішити питання зменьшення енергозатрат, керівництво міста також залучає європейські інвестиції. Першим заступником мера Євгеном Удодом була досягнута домовленість з Європейським банком реконструкції та розвитку на отримання фінансування (300 млн. грн) для утеплення і термомодернізації шкіл, дитячих садків, лікарень.

Є. Удод сказав: «У нас понад 360 об'єктів муніципальної власності. Це – терцентри, лікарні, школи, садочки. Зараз ми щільно займаємося одержанням грошей, щоб в найкоротший строк вони зайшли в місто. Ми плануємо утеплити більшу частину цих об’єктів. Це дасть нам можливість економити гроші, які в подальшому можна буде спрямувати на утеплення та модернізацію житлового фонду».

У 2016 році була запущена програма «Теплий дім», за якою місто допомагає мешканцям ремонтувати і утеплювати їх будинку. Мешканці самі визначають обсяги робіт і скільки це буде коштувати.

 «Ми створили прозорі умови, при яких будь-який будинок може самоорганізуватися і взяти участь у відкритому конкурсі. За підсумками 2016 року переможцями стали17 будинків. У них відремонтують покрівлю, електроосвітлення, вікна і двері в під'їздах, буде проведено утеплення техповерхів, труб системи опалення», - сказав Євген Удод. Основну частину фінансування бере на себе місто, внесок мешканців - до 3%.

Наступний конкурс за програмою «Теплий дім» запланований на друге півріччя 2017 року. За інформацією щодо програми «Теплий дім» та умови конкурсу городяни можуть звертатися до управителів житлових будинків.

Довідково
Під керівництвом міського голови Юрія Вілкула в рамках виконання програми з підвищення енергоефективності, за п'ять років у закладах освіти встановили понад 8 тисяч вікон, Всі установи бюджетної сфери оснащені приладами обліку теплової енергії. У всіх школах встановлені сучасні електричні бойлери з високим показником енергоефективності. У Кривому Розі все 8 терцентрів, які обслуговують людей, що потребують соціальної підтримки, оснащені приладами обліку енергоресурсів, у двох (Довгинцівський і Інгулецький №1) встановлено автономне опалення, йде заміна вікон на пластикові, що також зменшить енерговитрати.

1 вересня в Кривому Розі стартував конкурс проектів для багатоквартирних будинків «Теплий дім»,  який реально допоможе мешканцям багатоквартирних будинків впроваджувати енергозберігаючі технології. Вже визначені перші переможці. Отримати детальну консультацію за проектом жителі можуть у міському управлінні благоустрою та житлової політики за адресою вул. Молодіжна, 1, каб. 446. Телефони: 440 02 38, 74 42 10.Також Кривий Ріг вже почав реалізацію спільного проекту з Європейським інвестиційним банком щодо модернізації систем опалення та зниження тепловтрат. У наступному році планується розпочати будівництво 22 модульних міні-котелень, які підвищать якість теплопостачання будинків криворіжців.


 

11 січня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради