Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Криворіжці перереєстровують дачні будинки в жилі: як це зробити законно?

Створено: 2017-08-01 11:27:25Оновлено: 2017-08-01 15:43:45

Влітку, у зв’язку із сезоном городництва, актуальним питанням для мешканців міста, які мають городи та дачі, питання реєстрації права власності на садові та/або дачні будинки, які переведені в житлові.

Що ж розуміється під поняттям садових, дачних будинків?

Садовий будинок – це будова літнього (сезонного) використання, що в питаннях норми забудови, інженерного устаткування та зовнішніх конструкцій не відповідає нормам житлового будинку.

Дачний будинок – будинок, який використовується протягом року з метою позаміського відпочинку.

Для того щоб здійснити процедуру переведення садового/дачного будинку в житловий, необхідно, щоб право власності на такий будинок було зареєстроване в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, а вже потім слід розпочинати процедуру переведення його в житловий.

Саму ж процедуру переведення садового будинку в житловий слід розпочати зі звернення до відповідного виконавчого комітету районної у місті ради для отримання рішення про переведення садового/дачного будинку в житловий та присвоїти йому поштову адресу.

Наступним кроком буде звернення до для проведення державної реєстрації права власності на садовий та/або дачний будинок до суб’єкта державної реєстрації прав.

Для цього заявнику слід мати наступні документи:

1) документ, що відповідно до вимог законодавства засвідчує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта (декларація про готовність об’єкта до експлуатації);

2) технічний паспорт на об’єкт нерухомого майна;

3) письмова заява або договір співвласників про розподіл часток у спільній власності на реконструйований об’єкт нерухомого майна (у разі, коли державна реєстрація проводиться щодо реконструйованого майна, у спільній власності);

4)  документ, що підтверджують сплату адміністративного збору;

5)  документ, що посвідчує особу заявника та підтверджує його повноваження (у разі, якщо заявником є уповноважена особа) та ідентифікаційний номер.

Декларація про готовність об’єкта до експлуатації, не вимагається у разі, коли її реєстрація здійснювалася в Єдиному реєстрі дозвільних документів документів.

Звертаємо увагу криворіжців, що порядок оформлення права власності як на дачний, так і на садовий будинок є ідентичним.

Ми працюємо для Вас!

Контакти:

Управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради:
м. Кривий Ріг, вул. Героїв АТО, буд. 30; тел. 92-03-34, 92-03-22, 74-29-49;      e-mail: [email protected].

Центр адміністративних послуг «Віза»: м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1; тел. 493-08-28, 92-25-94, 92-13-61, 92-13-77, 92-13-89, "ГАРЯЧА ЛІНІЯ"- 0-800-500-459; e-mail: [email protected].


 

01 серпня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради